Sütis Móni: Mónisüti mentesen
Amennyiben a könyvet dedikálva szeretnéd megkapni, jelezd a személyes adatok, illetve a szállítási cím megadás alatt található "Megjegyzés az eladónak" négyzetbe kattintva, a lenyíló ablakban.
Attól kezdve, hogy ébredezni kezdett bennem a NŐ, tulajdonképpen mindig fogyókúráztam. Ha máshogy nem, hát holnaptól.
Éheztettem magam napi 600 kalóriával hónapokon át, éltem káposztalevesen hetekig, kisujjamban volt a fehérje-szénhidrát szétválasztós módszer, az Atkins-diéta, a Norbi update, ismertem az ilyen-olyan (több esetben nem is létező) klinikák neve alatt futó csodaétrendeket, amelyek két hét alatt akár tíz kiló fogyással is kecsegtettek, néztem az ételek glikémiás indexét, próbálkoztam csodakapszulával, italporokkal, teákkal. Ezzel együtt a figyelmem az édességek terén egyre inkább a cukor-, illetve finomított szénhidrát-mentes sütik irányába fordult, hiszen tudtam, ha valahol, hát a desszerten rengeteg üres kalóriát meg lehet spórolni. Mert örök fogyókúrámnak mindig is központi eleme volt a SÜTI. Egyre többet kísérleteztem alternatív édesítőkkel és lisztekkel, és egészen elégedett voltam az eredménnyel.
Amikor 2013-ban egy kávézó számára elkezdtem tortákat készíteni, rövid időn belül megjelent az igény a vendégek részéről a mentes sütemények iránt. Nem is csak fogyókúra, hanem inkább ételintolerancia, elsősorban laktóz- és gluténérzékenység, cukorbetegség miatt. A már korábban megkezdett úton haladtam tovább, és néhány hónap alatt egészen komoly választékot hoztam létre liszt-, tej- és cukormentes süteményekből, amelyek a paleolit táplálkozás alapelvei szerint készültek. Ezt a táplálkozási rendszert találtam ugyanis a szűk keresztmetszetnek, amely a legtöbb diéta irányelveinek (többé-kevésbé) megfelel.
A paleo (majd később vegán) tortáim rendkívül népszerűek lettek a vendégek körében, aminek elsődleges oka az, hogy sosem elégedtem meg középszerű mentes sütivel: alapelvem volt, hogy megközelítőleg olyan élvezeti értékkel kell bírnia mindegyiknek, mint nem mentes társaiknak.
Mert a cukor, liszt és tej nélkül készített desszert is lehet nagyon finom - bizonyíték erre a könyvben szereplő 40 recept.